Studenten krijgen Grip op Geld met serious game

Studenten krijgen Grip op Geld met serious game

09-06-2021

Om mbo-studenten een grotere kans te bieden op een financieel gezonde toekomst, hebben Rabobank Regio Den Haag, ROC Mondriaan en spelontwikkelaar &ranj een leerlijn en serious game 'Grip op je Geld' ontwikkeld. Zo worden deze studenten, die vaak gevoelig zijn voor het opbouwen van schulden, vroegtijdig geholpen om dit te voorkomen.

Grip op je Geld is een combinatie van een leerlijn van 10 weken en een serious game die studenten in staat stelt te oefenen met het nemen van financiële beslissingen. Studenten brengen in het spel de theorie in de praktijk zonder dat dit consequenties heeft in de werkelijke wereld. Een veilige omgeving dus. Ze moeten daarvoor inkomsten en uitgaven balanceren, vooruitkijken en afwegen of ze op verleidingen ingaan. Komen ze in de problemen, dan kunnen ze een hulplijn inzetten. Wie de winnaar is bepalen de studenten zelf. Is het degene met het meeste geld of degene met een dunnere portemonnee maar meer levensgeluk? Het spel stimuleert dialoog en helpt daarmee de discussie over gezond financieel gedrag op gang te brengen.

Studenten zeggen over de leerlijn en het spel:

  • ‘Het lijkt erg op het normale leven. Hier maak ik bepaalde keuzes en dit kwam echt terug in de leerlijn en het spel.’
  • ‘Ik heb geleerd om beter na te denken wanneer er aankopen gedaan moeten worden. Ik gaf veel geld uit aan make-up en kleding. Door het spel denk ik bij aankopen nu: word ik hier gelukkig van of koop ik het alleen omdat de rest het ook heeft.’
  • ‘Vaste lasten legde ik altijd al op zij, maar door de leerlijn en het spel heb ik beter inzicht gekregen in mijn uitgaves aan eigen dingetjes. Ik denk nu goed na of ik het echt nodig heb en of ik het kan betalen.’

Het spel sluit aan bij de leefwereld en het niveau van de studenten. In het hele ontwerpproces hebben zij centraal gestaan. Joost Brouwer, adjunct-directeur van de School voor Entreeopleidingen: ‘Dit was een nieuwe werkwijze voor ons. We hebben samen met spelontwikkelaar &ranj de hele ontwikkeling meegemaakt en meegedaan. We hebben daar zelf ook heel veel van geleerd. En het werkt, want de studenten zijn erg enthousiast!’ Game Director GAF van Baalen van &ranj: ‘Voor een effectief spel is het belangrijk om heel dicht aan te sluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. We hebben dus veel getest met de studenten en de docenten. Het is mooi om te zien dat de game ook echt ‘gedragen’ wordt door de doelgroep. Ze helpen elkaar ondanks dat ze tegen elkaar spelen.

De ontwikkeling is tot stand gekomen door een bijzondere maatschappelijke samenwerking tussen de Rabobank, ROC Mondriaan en spelontwikkelaar &ranj. Harry Wientjens, directeur coöperatieve Rabobank Regio Den Haag: ‘Het is belangrijk dat jongeren leren hoe zij financieel gezond kunnen leven. Dat is een wicked problem waar samenwerking tussen alle partijen noodzakelijk voor is. Wij als Coöperatieve Rabobank leveren daar graag onze bijdrage aan. Dat is goed voor de studenten en goed voor de maatschappij’.

De leerlijn wordt aankomend schooljaar ingevoerd bij de School voor Entreeopleidingen van ROC Mondriaan. Een landelijk uitgerold is de wens. 

Voor meer informatie over de leerlijn en het spel Grip op je Geld zie www.gripopjegeld.net.

Grip op je Geld is een project in het kader van de publiek-private samenwerking EWA Haaglanden, www.ewahaaglanden.nl